Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Zupa grzybowa z białą kaszą gryczaną

Składniki:

6 szklanek wody
20 dag białej kaszy gryczanej (2 torebki)
10 dag suszonych grzybów
1 pęczek włoszczyzny (2 marchewki, 1 pietruszka, mały seler, biała część pora)
1/4 szklanki śmietany 18%
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
sól
świeżo mielony czarny pieprz
do podania posiekany koperek

Etapy przygotowania:

Suszone grzyby zalej gorącą wodą. Odstaw na 30 minut. Odcedź. Kaszę gryczaną ugotuj. Przełóż do miski i widelcem rozdziel ziarenka. Włoszczyznę obierz i przełóż do garnka. Zalej wodą. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 30 minut. Do garnka z warzywami dodaj grzyby. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj ok. 20 minut. Ugotowane warzywa wyjmij z zupy. Możesz wykorzystać je do sałatki jarzynowej. Duże grzyby wyjmij z wywaru za pomocą łyżki cedzakowej i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż z powrotem do garnka. Odlej jeden kubek zupy i wymieszaj ją ze śmietaną. Delikatnie wlej do garnka z zupą i wymieszaj. Zupę dopraw solą i pieprzem. Na talerze lub do miseczek nałóż porcje kaszy i wlej zupę. Udekoruj posiekanym koperkiem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.