Reporter

reporter-ntr.pl

Zdrowie i Uroda

Wzmacnia odporność, działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie

Bez czarny czy też dziki bez czarny – Sambucus nigra – jest w naszym kraju rośliną powszechnie spotykaną. Duży krzew lub małe drzewo może dorastać do 4,5 – 7 m wysokości. Na szeroko rozpostartych gałęziach pojawiają się wiosną duże baldachy kremowobiałych gwiazdkowatych kwiatków, o dusznym zapachu. Jesienią roślina owocuje. Czarnofioletowe soczyste owoce, zawierające witaminy A, B oraz C, zebrane są w zwisające owocostany.

Przetwory z bzu – na przeziębienia i obniżoną odporność

Surowe owoce są niejadalne. Należy je przegotować, by usunąć szkodliwe substancje. Zbieramy je jesienią, ścinając całe owocostany. Wyróżnia je czarnofioletowe zabarwienie oraz czerwony sok. Po wysuszeniu owoców usuwamy szypułki. Owoce cenione są za bogactwo witamin, szczególnie witaminy C, a także soli mineralnych i kwasów owocowych. Owocom przypisuje się zdolność odtruwania organizmu z toksycznych substancji oraz działanie przeciwbólowe. Korzystnie wpływają na działanie układu krwionośnego i trawiennego.

Syrop, sok z owoców czarnego bzu i nalewki znajdują zastosowanie w czasie przeziębienia oraz grypy. Receptury, w jaki sposób przyrządzić i jak stosować lecznicze mikstury, znane były w medycynie ludowej od najdawniejszych czasów. Wyroby z bzu nie tylko leczą. Ich orzeźwiający, nieco cierpki smak, znajduje wielu zwolenników.

Przepis na sok z czarnego bzu

Składniki:

  • 2 kg jagód czarnego bzu
  • cukier, w proporcji: ½ kg cukru na 1 litr soku z dzikiego bzu

Wykonanie:

Owoce na sok z czarnego bzu przygotowujemy do przerobienia, usuwając szypułki, płucząc i osuszając. Przekładamy je do garnka i rozgniatamy, po czym zalewamy wodą i gotujemy na gęstą papkę. Na duży słój nakładamy gazę i przekładamy papkę, odstawiając słój na noc, by sok z bzu zebrał się w naczyniu. Na drugi dzień dodajemy do soku cukier, wg zalecanych proporcji i gotujemy, aż się rozpuści – około 15 minut. Gorący sok z bzu przelewamy do wyparzonych słoiczków i dokładnie dokręcamy nakrętki.

Sok z czarnego bzu należy popijać 3 razy dziennie. ½ szklanki soku rozcieńczamy ½ szklanki gorącej wody. Sok jest również smacznym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty.

Przepis na nalewkę z bzu

Składniki:

  • 1 kg owoców bzu
  • 25 dag cukru szklanka cukru
  • ½ litra niegazowanej wody
  • 1 l spirytusu o mocy 96%
  • Sok z 1 cytryny
  • Kilka goździków, łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Owoce bzu należy przebrać, umyć i osuszyć. Wsypujemy je do dużego słoja, dodając spirytusu i przyprawy. Słój zamykamy i odstawiamy na dwa tygodnie w ciepłe miejsce. Od czasu do czasu potrząsamy naczyniem.

Następnym etapem przygotowania nalewki jest zlanie płynu znad owoców. Cukier rozpuszczamy w wodzie, z dodatkiem soku z cytryny i gotujemy syrop. Gdy wystygnie – mieszamy z nalewką. Odstawiamy słój na kolejne dwa tygodnie.

Gotową nalewkę filtrujemy i przelewamy do wyparzonych butelek.

Leczniczą nalewkę popijamy dwa razy dziennie, po 1 łyżce stołowej, między posiłkami. Mikstura pomaga pozbyć się przeziębienia i reguluje przemianę materii. Profilaktyczne popijanie nalewki wzmocni organizm, dostarczając przyjemnych wrażeń smakowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.