Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Ads

Ads

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Wiejski żurek z grzybami i kiełbasą

Składniki:

1 litr żurku w szklanej butelce
10 dag tłustego boczku
2 pęta białej kiełbasy parzonej dobrej jakości
1 pęto kiełbasy wieprzowej dobrej jakości (np. jałowcową)
1/2 szklanki suszonych grzybów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czubata łyżka chrzanu
1 łyżeczka suszonego majeranku
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Etapy przygotowania:

Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Przełóż do rondelka, zalej świeżą wodą i ugotuj. Odcedź i zachowaj wywar. Ostudź i pokrój na małe kawałki. Boczek pokrój w kostkę. Obie kiełbasy pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek drobno posiekaj. Mocno rozgrzej patelnię. Smaż na niej boczek, aż wytopi się z niego tłuszcz. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Dodaj białą kiełbasę i smaż 2-3 minuty. Patelnię zdejmij z ognia. Do dużego garnka wlej żurek i wywar z grzybów. Zagotuj i zmniejsz ogień. Dodaj usmażoną białą kiełbasę z cebulą i czosnkiem oraz grzyby i kiełbasę wieprzową. Wymieszaj i gotuj na średnim ogniu 8-10 minut. Żurek dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dodaj chrzan i wymieszaj. Podawaj na Święta Wielkanocne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.