Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

festiwal smaków
Powiat poddębicki Uniejów Warto przeczytać

Uniejowskie wydarzenie kulinarne. Festiwal Smaków już w sierpniu

Wreszcie, po dłuższej niż zwykle, niespodziewanej przerwie, Festiwal Smaków powraca! Jego siódma edycja wystartuje w przedostatni weekend wakacji, 22-23 sierpnia!

Uniejowski Festiwal Smaków to najsmaczniejsze wydarzenie kulinarne w naszym mieście. Cieszy się wciąż rosnącą popularnością i przyciąga do Uniejowa smakoszy z całej Polski.

W tym roku na festiwalowych smakoszy czekać będą autorskie, niebanalne dania główne, przygotowane na bazie lub z dodatkiem grzybów leśnych, które w bez względu na odsłonę (smażone, duszone, pieczone, suszone, marynowane) od wieków stanowią o specyficznym aromacie i smaku kuchni polskiej i niezmiennie pozostają niezastąpionym składnikiem wielu potraw.

Grzyby suszone to znakomity dodatek do bigosu, farszu na uszka i pierogi, a także główny składnik zupy grzybowej. Z kolei kurki, rydze, koźlarze, podgrzybki, borowiki i maślaki, wybornie smakują podsmażone z cebulą, masłem, śmietanką, z koperkiem. Można przyrządzać je także z jajkami, z mięsem czy z serem żółtym. Z grzybów pieczonych można robić zapiekanki, tarty i pizzę. Podgrzybki i borowiki znakomicie smakują w risotto, sosie grzybowym lub w zupach. Do marynowania najbardziej nadają się borowiki, podgrzybki, kurki, rydze, opieńki, koźlarze, gąski czy maślaki.

Mimo, że gatunków grzybów jest bardzo wiele, uniejowscy kucharze doskonale wiedzą, które do czego nadają się najlepiej. Wiedzą, i specjalnie dla Was ugotują dania, których sami będziecie mogli spróbować.

Jeśli chodzi o desery, w tym roku na talerzach królować będą śliwki, których sezon przypada od lipca do września, a ich smakiem możemy cieszyć się przez cały rok. Wyśmienicie smakują świeże i soczyste, ale zastosowanie znajdują też w ciastach, kompotach czy przetworach. Suszone dodają energii i charakterystycznego smaku potrawom przygotowywanym w zimie.

Już nasze babcie przyrządzały ze śliwek pyszne ciasta i przetwory. Owoce te idealnie nadają się zarówno do wypieków, jak i do dań o wytrawnym aromacie. Przyrządza się z nich konfitury, nalewki, a także sosy do mięs.

Kiedy na początku roku planowaliśmy siódmą edycję Uniejowskiego Festiwalu Smaków, nie spodziewaliśmy się, że jego termin trzeba będzie przesunąć z kwietnia na sierpień. Jak się jednak okazuje, nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło…W sezonie letnim wszystkie owoce, warzywa i grzyby są wyjątkowo pyszne, aromatyczne i kuszące i dodatkowo, akurat latem,  posiadają najwięcej wartości odżywczych.

Zapewniamy, że jak co roku, dania będą smaczne i oryginalne, a szefowie kuchni staną na wysokości zadania i zaskoczą Was zarówno treścią, jak i formą przygotowanych potraw.

W restauracjach, które wezmą udział w wydarzeniu, będzie można spróbować dań w degustacyjnych porcjach, ale też w specjalnych cenach.

Jeśli uwielbiacie kulinarne doznania, nie zwlekajcie i już dziś zaplanujcie swoją kulinarną podroż po Uniejowie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.