Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Tajska zupa z kurczakiem i makaronem ryżowym

Składniki:

1 pojedyncza pierś kurczaka (około 200 g)
5 szklanek bulionu
200 g pieczarek
200 ml mleka kokosowego
100 g cienkiego makaronu ryżowego
1 mała cebula
1 czerwona papryka
2 łyżki gotowej pasty curry
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżeczka brązowego cukru
2 łyżki oleju

Etapy przygotowania:

Cebulę pokrój na drobną kosteczkę. Pierś kurczaka pokrój na cienkie, niezbyt duże plasterki. Obrane pieczarki pokrój na plasterki o grubości kilku milimetrów. Paprykę pokrój na cienkie paski. W sporym garnku rozgrzej olej, dodaj pastę curry i smaż kilka chwil, cały czas mieszając. Dodaj mięso kurczaka i smaż cały czas mieszając, aż całkowicie zmieni kolor. Dodaj cebulę i pieczarki, wymieszaj, smaż minutę. Wlej bulion, dodaj cukier i sos rybny. Gotuj na sporym ogniu 3-4 minuty. Do zupy dodaj pocięty na mniejsze kawałki makaron, wymieszaj, gotuj na średnem ogniu 4-5 minut. Dodaj paprykę, wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Wlej mleko kokosowe, wymieszaj, zestaw z ognia, odstaw na kilka minut, by smaki się wymieszały. Zupę podawaj udekorowaną kawałkami papryczki chili i listkami kolendry. Obok postaw ćwiartki limonki, by każdy mógł zupę doprawić według swojego uznania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.