Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Szybka zapiekanka z mielonym mięsem

Składniki:

2 opakowania warzyw ze szpinakiem na patelnię (łącznie 900 g)
1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego (karkówka, szynka, łopatka)
1 cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
sos beszamelowy
2 szklanki mleka
10 dag startego żółtego sera
1 czubata łyżka masła
1 czubata łyżka pszennej mąki
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
do posypania:
5 dag startego żółtego sera
Etapy przygotowania:

Mrożone warzywa na patelnię ze szpinakiem przesyp na duży talerz i odstaw do rozmrożenia. Obraną cebulę pokrój na cienkie piórka. Czosnek pokrój na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż często mieszając przez 3 minuty, aż cebula zacznie się szklić. Dodaj mięso oraz czosnek do cebuli i wymieszaj. Mięso smaż, aż całkowicie zmieni swoją barwę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, zestaw z ognia. W dużym rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszając smaż przez pół minuty. Rondel zestaw z ognia i wlej powoli mleko, nie przestając mocno mieszać. Rondel postaw na ogniu i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia – chwilę pogotuj. Zestaw z ognia, dopraw solą, pieprzem i gałkę. Do sosu dodaj starty ser i wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj warzywa ze szpinakiem i smaż co jakiś czas mieszając, aż kulki szpinaku się całkowicie rozmrożą. Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Do naczynia włóż połowę warzyw, dopraw przyprawą z jednej saszetki, na nich rozłóż mięso z cebulą. Przykryj pozostałymi warzywami, dopraw przyprawą z drugiej saszetki, wlej sos. Wstaw na 55 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp żółtym serem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.