Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Świąteczne ciasteczka maślane – łatwe i szybkie

Składniki:

25 dag mąki pszennej
20 dag masła
9 dag cukru drobnego do wypieków
1 żółtko
1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Etapy przygotowania:

Mąkę pszenną przesiej na stolnicę lub do misy miksera. Masło pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do mąki. Wsyp cukier, cukier z prawdziwą wanilią i żółtko. Energicznie zagnieć ciasto. Powinna powstać jednolita masa. Ciasto owiń folia spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj na blat o grubość ok. 5 mm. Za pomocą foremek wykrawaj z ciasta różne świąteczne kształty. Układaj je na blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 10 minut. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Ciasteczka możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.