Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Śnieżny puch – ciasto bez pieczenia

Składniki:

1 kg mielonego twarogu na sernik
10 dag herbatników
2 galaretki cytrynowe
2 szklanki (1/2 litra) wody
1/2 szklanki (10 dag) drobnego cukru
1 szklanka (250 ml) zimnej śmietanki 30%
posypka:
3 łyżki (5 dag) masła
10 dag wiórków kokosowych
3 łyżki cukru

Etapy przygotowania:

Formę wyłóż przezroczystą folią spożywczą, na niej ułóż pojedynczą warstwę herbatników. Wrzącą wodę wlej do miski, wsyp galaretki, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijaj stopniowo dodając cukier. Do ubitej śmietany dodawaj porcjami twaróg i miksuj na wolnych obrotach, aż masa będzie jednolita. Do masy wlej całkowicie wystudzone galaretki, wymieszaj krótko na najwolniejszych obrotach miksera (lub ręcznie). Masę wylej na herbatniki i wstaw do lodówki. Na patelni roztop masło, dodaj cukier i wiórki kokosowe. Smaż na średnim ogniu cały czas mieszając przez kilka chwil, aż wiórki lekko się zarumienią. Odstaw do przestudzenia. Wiórkami posyp masę, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.