Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Zdrowie i Uroda

Nalewka z orzecha włoskiego, czyli smaczne lekarstwo

Tradycyjna medycyna, przekazywana od pokoleń, ma wiele do zaoferowania. Jednym z lekarstw, które możemy także spreparować w formie delikatnego trunku, jest nalewka z orzecha włoskiego. Jej lecznicze właściwości znane są od dawna i nie są ani trochę przesadzone.

Na wiele problemów, z którymi możemy się borykać, oferowane są lekarstwa syntetyczne lub też pochodzenia naturalnego. Jednak wielu jest zwolenników medycyny naturalnej i środków leczniczych własnej roboty. Wskazują oni, nie bez racji, że to co naturalne powinno najlepiej działać na ludzki organizm i jednocześnie nie powodować uciążliwych skutków ubocznych. Z pozoru samodzielne przygotowanie lekarstw może być skomplikowane, jednak są takie lekarstwa, które nie dość, że są skuteczne, to jeszcze stosunkowo łatwo je przygotować. Trzeba tylko trzymać się kilku prostych zasad.

Jak zrobić nalewkę z orzecha włoskiego?

Jednym z prostych do wykonania a jednocześnie skutecznych naturalnych lekarstw jest nalewka z orzechów włoskich. Istnieje kilka wariantów jej przygotowania, więc w drodze eksperymentu na pewno każdy znajdzie najlepszą dla siebie wersję. Różne też są zalecenia co do czasu przygotowania nalewki.

Jeden z podstawowych przepisów zakłada wykorzystanie 20 sztuk zielonych orzechów włoskich na pół litra wódki oraz pół litra spirytusu. Do tego dodajemy szklankę cukru, ewentualnie dwie szklanki dla uzyskania słodszej nalewki. W pierwszej kolejności orzechy myjemy i dokładnie suszymy. Następnie kroimy je na ćwiartki. Pokrojone orzechy wrzucamy do dużego słoika i zalewamy alkoholem. Słoik zakręcamy i zostawiamy w słonecznym miejscu na około miesiąc. Po tym czasie zlewamy alkohol a do orzechów dodajemy pół szklanki wody i szklankę cukru (lub dwie). Orzechy chowamy tym razem w ciemne miejsce na kolejne 2-3 tygodnie, co jakiś czas wstrząsamy słoikiem, aby cały cukier się rozpuścił. Na koniec wlewamy alkohol do otrzymanego syropu orzechowego. Całość przelewamy przez gazę do butelek i odstawiamy. Im dłużej nalewka będzie stała, tym więcej leczniczych właściwości nabierze. Najmocniej będzie działać po około roku. Podstawą do odpowiedniego przygotowania nalewki jest zebranie odpowiednich orzechów. Powinny one być zbierane mniej więcej między 25 czerwca, a 5 lipca kiedy są jeszcze miękkie, najlepiej w ciepły i suchy dzień, co gwarantuje najlepszą ich jakość.

Przepis na nalewkę z orzecha włoskiego

Jak wspomnieliśmy autorzy przepisów stosują różne proporcje, dodatki i czas leżakowania nalewki. Niektórzy zalecają, aby orzechy w alkoholu leżały przez 3 miesiące, a potem jeszcze przez pół roku. Najprostszy sposób przygotowania nalewki zakłada z kolei zasypanie orzechów połową szklanki cukru i zalanie po dwóch tygodniach połową litra wódki. Po około miesiącu przetrzymywania w ciemnym miejscu, w przypadku tego przepisu, należy od razu odcedzić nalewkę. Jeśli natomiast chcemy urozmaicić trochę smak nalewki i stosować ją nie tylko jako lekarstwo, ale także jako trunek, poleca się dodać do przepisu kilka goździków, gałki muszkatołowej, laskę cynamonu oraz rozciętą laskę wanilii. W tym przypadku należy także pamiętać o potrząsaniu naczyniem przez pierwszy miesiąc. Następnie przefiltrować i odstawić do leżakowania wedle uznania.

Nalewka z orzecha włoskiego – lekarstwo

  • Nalewka z orzecha to znane od dekad lekarstwo na problemy żołądkowe. Orzechy zawierają garbniki, które wyłapują z naszego układu pokarmowego wszelkie toksyny. Pomaga zarówno przy biegunkach jak i zaparciach. Jednak nie jest to jedyne jej zastosowanie.
  • Pomaga ona także obniżyć ciśnienie krwi, odtruwa, obniża cholesterol i wzmacnia układ nerwowy. Nalewka z orzecha włoskiego pomaga także wzmocnić włosy i poprawić jakość cery. Jak zatem dawkować nalewkę? Tu istnieją dwie szkoły. Jedna mówi o regularnym, codziennym przyjmowaniu nalewki profilaktycznie, po kilka kropel dziennie. Druga wskazuje na używanie jej tylko interwencyjnie, w przypadku powstania problemu trawiennego. Wtedy poleca się wypić kilka kieliszków nalewki, jednak nie na raz, a w odstępach kilku godzin.

Już od pierwszej dawki nalewki dolegliwości powinny zacząć ustępować. Należy jednak zachować umiar w spożywaniu nalewki – co prawda to lekarstwo, ale jednak zawiera alkohol. Nie powinny jej w ogóle przyjmować osoby stroniące od alkoholu, zmagające się z wrzodami żołądka, refluksem lub ograniczające cukier w diecie.