Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Makaron ryżowy z kurczakiem, brokułami i kukurydzą

Składniki:

opakowanie (450 g) brokułów różyczek
200 g makaronu ryżowego
400 g piersi kurczaka
1 szklanka kukurydzy z puszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka bardzo drobno posiekanego imbiru
6 łyżek sosu sojowo-grzybowego (możesz zastąpić ciemnym sosem sojowym)
4 łyżki oleju
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Etapy przygotowania:

Pierś kurczaka pokrój na cienkie kawałki. Przełóż do miski, wlej sos sojowo-grzybowy, dopraw pieprzem, wymieszaj, odstaw. Cebulę pokrój na cienkie piórka. W dużym garnku zagotuj 6 szklanek wody z 1 łyżką soli. Wrzuć różyczki brokułów, gotuj 5 minut. Wyjmij, odcedź, pokrój na mniejsze kawałki. Do wrzącej wody po gotowaniu brokułów wrzuć makaron ryżowy, gotuj przez 4 minuty. Odcedź, przelej zimną wodą. W woku (lub dużej patelni) mocno rozgrzej olej. Dodaj cebulę, lekko posól i smaż na dużym ogniu, cały czas mieszając, przez minutę. Dorzuć czosnek i imbir, smaż kilkanaście sekund. Dołóż mięso wraz z sosem, smaż na dużym ogniu, aż zmieni kolor. Dodaj odsączoną kukurydzę z puszki, wymieszaj, smaż przez minutę. Dodaj makaron i brokuły, wymieszaj, smaż minutę. Sprawdź smak i ewentualnie dopraw danie solą i pieprzem. Makaron podawaj udekorowany kolendrą.