Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Mac and cheese

Składniki:

500 g makaronu kolanka
300 g startego sera cheddar + 2 łyżki do posypania
3 i 1/2 szklanki mleka
70 g masła
3 łyżki mąki pszennej
1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1 gałązka rozmarynu
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Etapy przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Makaron ugotuj al dente. Odcedź i przełóż z powrotem do garnka. Kiedy makaron się gotuje, przygotuj sos. Do rondelka przełóż masło i dodaj gałązkę rozmarynu. Podgrzewaj, aż masło się roztopi. Wyjmij rozmaryn. Wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Cały czas mieszając, wąskim strumieniem wlej mleko. Wsyp starty ser cheddar i mieszaj, aż składniki się ze sobą połączą i powstanie gładki sos. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj i podgrzewaj około 2 minut. Sos przelej do garnka z makaronem. Dokładnie wymieszaj. Makaron z sosem przełóż do formy do zapiekania. Wierzch posyp startym serem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj około 15 minut.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.