Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Ads

Ads

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Kremowa zupa z zielonego groszku i marchwi

Składniki:

1 l bulionu warzywnego
2 szklanki zielonego groszku (ok. 25 dag)
2 średnie marchewki (ok. 20 dag)
2 bataty (ok. 40 dag)
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
świeżo mielony czarny pieprz
do podania śmietana 18% lub jogurt naturalny i świeże zioła

Etapy przygotowania:

Marchewki i bataty obierz i pokrój w kostkę. Bulion warzywny zagotuj. Zmniejsz ogień i dodaj ziela angielskie i liście laurowe. Dodaj marchewki, bataty i groszek zielony. Gotuj 15 minut. Zupę zdejmij z ognia. Wyjmij ziela angielskie i liście laurowe. Dopraw solą, pieprzem,kuminem i gałką muszkatołową. Zmiksuj na gładki krem. Podawaj z kleksem ze śmietany lub jogurtu naturalnego i świeżymi ziołami.