Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Kaszotto ze szpinakiem i pieczarkami

Składniki:

1 i 3/4 szklanki bulionu warzywnego
1 szklanka kaszy gryczanej białej
25 dag pieczarek
15 dag szpinaku
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
sól
świeżo mielony czarny pieprz
do podania świeże zioła, np. natka pietruszki

Etapy przygotowania:

Szpinak umyj i osusz. Pieczarki obierz i pokrój na ćwiartki. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę, często mieszając. Dodaj pieczarki i smaż, aż będą lekko zarumienione. Wsyp kaszę, soczewicę i pestki słonecznika. Wymieszaj i smaż 1 minutę. Wlej gorący bulion, dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż kasza wchłonie prawie cały bulion. Pod koniec dodaj natkę pietruszki i szpinak. Smaż, aż liście szpinaku będą intensywnie zielone. Cały czas mieszaj. Podawaj od razu na obiad udekorowane natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.