Reporter

reporter-ntr.pl

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Grillowane skrzydełka nadziewane

Składniki:

Marynata i mięso
skrzydełka kurczaka 1 kg
kminek mielony 1/2 łyżeczki
zioła prowansalskie 1 łyżeczka
papryka ostra mielona 1 łyżeczka
natka pietruszki 1 łyżeczka/suszona
gorczyca 1/2 łyżeczki/ mielona
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
olej rzepakowy 100 ml
pieczarki 5 szt
cebula biała 1 szt
sól 4 szczypty
pieprz czarny mielony 4 szczypty
masło 1 łyżka
Etapy przygotowania:

Skrzydełka myjemy, odcinamy lotki, zostawiamy taką literkę V. Marynata: z podanych przypraw i oleju robimy marynatę, dobrze ją zostawić na chwilę by wszystko się połączyło. Pieczarki: Pieczarki kroimy na małe kawałki, wkładamy do garnka z masłem i pokrojoną cebulą ,dusimy do odparowania soków, studzimy. Skrzydełka nacinamy tak w połowie tylko skórę i wkładamy do środka pieczarki, niczym nie spinamy, bo to nie wypadnie, można palcami powciskać głębiej i dalej pod skórę , nawet na całej powierzchni skrzydełek. Tak przygotowane umieszczamy w marynacie i zostawiamy na co najmniej kilka godzin.Najlepiej cały dzień czyli ok12h . Następnie grillujemy ok 45 min obracając z każdej strony.