Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Ads

Ads

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Filety drobiowe z boczkiem w sosie serowym

Składniki:

750 g piersi kurczaka
100 g dag sera pleśniowego (typu rokpol lub lazur)
10 plastrów wędzonego surowego boczku
200 g świeżych liści szpinaku
250 ml słodkiej śmietanki min. 18%
14 pomidorków koktajlowych
2 łyżki oleju
kilka listków świeżej bazylii

Etapy przygotowania:

Ser pokrój na drobną kostkę. Mięso pokrój w poprzek na sznycle o grubości około 1 cm (małych możesz nie przekrawać, jeśli nie są grubsze niż 2 cm). Lekko rozbij gładką stroną tłuczka na grubości około 1/2 cm. Dopraw solą (mało, bo boczek jest słony) i świeżo zmielonyn pieprzem. Filety owiń plastrami boczku. Na dużej patelni rozgrzej olej, włóż filety i smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż mięso zmieni kolor, a boczek się przyrumieni. Zdejmij z patelni, wylej tłuszcz smażeniu, a patelnię przetrzyj papierowym ręcznikiem. Postaw patelnię na ogniu, wlej śmietankę, dodaj ser pleśniowy. Podgrzewaj na średnim ogniu często mieszając, aż ser się roztopi. Dodaj szpinak, wymieszaj. Włóż filety i podgrzewaj przez minutę. Zestaw z ognia, dodaj połówki pomidorków oraz listki bazyli, wymieszaj. Podawaj z ryżem lub ziemniakami oraz zieloną sałatą z sosem winegret.