Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Ciasto drożdżowe z bananami

Składniki:

500 g mąki
1 szklanka ciepłego mleka
1/2 szklanki oleju
100 g cukru
50 g świeżych drożdży
2 średnie banany
2 jajka
2 łyżki wiórków kokosowych
szczypta soli
do podania:
cukier puder

Etapy przygotowania:

Przygotuj zaczyn. Drożdże pokrusz i przełóż do miseczki. Wlej mleko i wsyp 1 łyżkę cukru. Odstaw na 10 minut. Mąkę przesiej do miski. Wsyp cukier i sól. Wymieszaj. Dodaj zaczyn drożdżowy, olej i jajka. Wymieszaj łyżką, aż składniki się ze sobą połączą w gładkie ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Banany pokrój w plasterki. Do tortownicy przelej ciasto. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi i ułóż plasterki bananów. Wstaw do piekarnika i piecz około 35 minut. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Podawaj posypane cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.