Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Ads

Ads

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Ciasto czekoladowe z nasionami chia

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki jogurtu greckiego
1/2 szklanki oleju roślinnego
3 jajka
2 łyżki kakao
2 łyżki nasion chia
2 łyżeczki proszku do pieczenia
do podania:
cukier puder

Etapy przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Keksówkę o długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. W misce połącz suche składniki – mąkę, cukier trzcinowy, nasiona chia, kakao i proszek do pieczenia. W drugiej misce połącz mokre składniki – jajka, jogurt grecki, olej. Mokre składniki połącz z suchymi i wymieszaj na gładką i jednolitą masę. Ciasto przelej do formy. Wierzch wygładź łyżką. Piecz około 60 minut do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika, ostudź na kratce i pokrój na porcje. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.