Reporter

reporter-ntr.pl

termy uniejów
Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Chłodnik z awokado

Składniki:

2 szklanki maślanki
1/2 szklanki wody
3 awokado hass
1 długi zielony ogórek
1 limonka
1 pęczek świeżej kolendry
sól
czarny pieprz
do podania:
1/2 awokado
1 mała czerwona cebula
1 mały świeży ogórek
garść listków kolendry
1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki

Etapy przygotowania:

Skórkę limonki zetrzyj na tarce. Wyciśnij sok. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i za pomocą łyżki wydrąż miąższ. Przełóż do miski i skrop sokiem z limonki, aby nie ściemniało. Ogórka obierz i pokrój w kostkę. Kolendrę posiekaj. Dodaj do awokado. Wlej maślankę i wodę. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki. Kiedy zupa się chłodzi, przygotuj dekorację. Awokado drobno posiekaj i skrop sokiem z cytryny lub limonki, aby nie ściemniało. Cebulę pokrój w piórka. Chłodnik nałóż do miseczek i udekoruj awokado, cebulą i listkami świeżej kolendry. Podawaj schłodzony na obiad w ciepłe i upalne dni.