Reporter

Nowy Tygodnik Regionalny

Ads

Ads

Oryginalne potrawy i porady kulinarne

Chicago pizza

Składniki:

ciasto:
500 g mąki pszennej tortowej
225 ml letniej wody
50 ml oliwy
7 g suszonych drożdży
po 1 łyżeczce soli i cukru
sos:
500 ml passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
po 1 łyżeczce cukru, bazylii, oregano, sól

farsz:
250 g żółtego sera typu gouda
250 g startej mozzarelli plus
po 200 g salami i pieczarek
do podania:
starty parmezan
korniszony

Etapy przygotowania:

Drożdże i cukier przesyp do miseczki. Wlej wodę i wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Do mąki dodaj sól i wymieszaj. Wlej wodę z drożdżami i oliwę. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, przełóż do miski, przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 1 godzinę. Czosnek przeciśnij przez praskę. W rondelku rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek i smaż minutę, cały czas mieszając. Wlej passatę i dopraw solą, cukrem, bazylią i oregano. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem 10 minut. Zdejmij pokrywkę i gotuj około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Często mieszaj. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Ciasto przełóż na blat i wyrabiaj około 3 minut. Następnie rozwałkuj je na gruby placek i wyłóż dno okrągłej formy do zapiekania lub tortownicy. Na dnie ułóż połowę mozzarelli i żółtego sera, salami oraz obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Posyp pozostałym startym żółtym serem i mozzarellą. Wierzch posmaruj sosem. Wstaw do piekarnika i piecz około 25 minut. Wyjmij z piekarnika. Przed podaniem posyp parmezanem i udekoruj pokrojonymi w plasterki korniszonami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.